Подаване на сигнал
Заявка за безплатна регистрация

Стартира програма за безплатна регистрация на домашни кучета

Столична община и ОП Екоравновесие стартират нова програма за безплатна регистрация, кастрация и ваксинация на домашните кучета. Целта на проекта е да се намали популацията и изхвърлянето на малки кучете по улиците на София, което води до увеличаване на броя на бездомните четириноги.
Проектът стартира от 26 юни в район Нови искър. В рамките на месец жителите на всички 12 села от района ще могат да подават заявление до кмет, след което по утвърден график ще бъдат посетени от екипи на Екоравновесие. Заявки ще могат да се подават и на телефоните и на интернет страницата на Екоравновесие и на www.dogs.care.bg, чрез формата „Подай сигнал” (стопаните трябва да изберат секция „домашни кучета”, за да подадат заявка).
След като екипът вземе кучето, то се транспортира до приюта в Сеславци, където ще се извършват всички процедури за регистрация, чипиране, кастрация и обезпаразитяване. На място екипът ще информира стопаните кога кучето ще бъде върнато, вече с издаден регистрационен паспорт.
Тази процедура е абсолютно безплатна и освен това освобождава стопанина от данъка за кучето завинаги, тъй като кучето е кастрирано. Данъкът за домашен любимец, съобразно Наредбата на Столична община, е 24 лв на година.
Проектът ще продължи и в другите райони на София, като след Нови искър екипите ще се преместят в районите от северната дъга на града. На по-късен етап ще бъде публикувана информация и за останалите райони, които ще бъдат включени в програмата.

Написано от

4 коментари за “Стартира програма за безплатна регистрация на домашни кучета”

 1. Виктория Попова казва:

  „Да помогне на хората да подават сигнали за инциденти и проблеми, и това да става бързо, точно“ Знам за съществуването на организации като Екоравновесие и Четири лапи- грижещи се за нередности, нарушения и злоупотреби касаещи домашни и безстопанствени кучета. Точно за това, когато днес видях кученце( на около 1-2 месеца) лежащо до кофите, се успокоих от факта, че знам на кого да се обадя. Започнахме аз и няколкото събрали се хора да звъним на телефоните, които намерихме в интернет, но без успех – или бяха изключени или даваше свободно, свободно, свободно… Оказа се, че през почивните дни на животните не може да им бъде оказана помощ. По- късно се разбра, че малкото кученце- каракачанка, домашно с каишка е било изхвърлено от колата на „стопаните си „. И въпреки че организациите за защита и опазване на кучетата не само не помогнаха ами дори и не се запознаха със случая, кученцето извади късмет- една жена беше тръгнала с нейния домашен любимец към ветеринарна клиника. Така захвърленото животно беше заведено до някой, който може да му помогне.
  И през почивните дни има животни, нуждаещи се от помощ. Ако се прави нещо, нека да е както трябва.

  • Е. Галинова казва:

   Сигнали в почивните дни – точно това е една от най-големите ползи, която постигаме с е-сигналите от този сайт! Големият банер „Подайте сигнал“ – формата е на разположение на гражданите всеки ден и всеки час.

 2. Тонката казва:

  Слагам коментара си тук, тъй като в статията „Регистрация на кучето – това пък защо?“ , с надеждата поне тук да успея…
  Не съм съгласен, че това е единственото решение… Ако хората са достатъчно запознати с грижите и отговорността, идващи с взимането на куче, сигурно доста по-рядко би имало изхвърлени животни.
  Другото, което намирам за нередно, е забраната за транспортиране на куче в метрото – защо тогава трябва да му плащам данък, такси, и не знам си още какво?!? С какво то е опасно за другите хора, при положение, че ми спи в леглото, редовно е ваксинирано, обезпаразитявано, и т.н., а в градския транспорт е и с намордник и повод, неотлъчно до мен?!?

  • Е. Галинова казва:

   Здравейте, отглеждането на куче наистина е свързано с отговорности – и към кучето, и към околните. Трябва да е обмислено решение, а не просто задоволяване на моментен каприз.
   Колкото до забраната за кучета в метрото… спорно е. Вие ще вземете всички необходими мерки и ще контролирате вашето куче, но много неопитни или недостатъчно отговорни стопани сигурно няма да се справят. Човешкото множество на спирките или в мотрисите е огромен стрес за кучетата и инциденти са много вероятни

Отговори