Подаване на сигнал
Заявка за безплатна регистрация

София 2012 – кучетата в цифри

4987 заловени кучета,
3748 върнати по местозалавяне,
4381 кастрирани.

Според отчета на Екоравновесие за 2012 година, на територията на Столична община са заловени 4987 кучета.
3998 от тях са прибрани в приюта в Сеславци, в приюта в Горни Богров са прибрани 802 кучета, в Немския кастрационен център – 103 кучета, в Илинден – 68, а 16 кучета са оставени в частна клиники за лечение.
На местата, където са заловени, са върнати 3748 кучета.
В София кастрираните кучета са общо 4381. Най-много, 3429 кучета, са кастрирани в Сеславци. В приюта в Горни Богров са кастрирани 633 кучета, в Немския кастрационен център – 84, в приюта в Илинден – 61, чрез фондация Четири лапи – 174 кучета.
От всички кастрирани 3198 са бездомни, а 291 – домашни.
Събраните от Екоравновесие трупове на животни са 4160.

Написано от

16 коментари за “София 2012 – кучетата в цифри”

 1. теодора петрова казва:

  защо връщате кучетата на мястото където са били заловени те след кастрация пак си остават агресивни и страшни трябва според мен да бъдат умъртвени а не да се връщтат пак на улицата

  • Е. Галинова казва:

   Здравейте, в момента такива са правилата, в България и в Европа – Екоравновесие не може да убива всички безстопанствени кучета. Евтаназията е крайна мярка, само за агресивни кучета. Другите се връщат на мястото, където са заловени. Ако не бъдат върнати, техният „район“ много скоро ще бъде зает от нови кучета. За предпочитане е да са старите, но вече кастрирани и обезпаразитени. Целта на кастрирането е да се спре възпроизводството на популацията.

 2. теодора петрова казва:

  надявам се че не съм единствената която е на това мнение и също така се надявам да има резултат от подадения от мен сигнал
  не може да те е страх да се прибереш пеша до вкъщи вечер когато няма движение по улиците и да се налага да заобикаляш половин квартал а в същото време да живееш от среща а там да има глутница с кучета

  • Дими казва:

   Вечер по принцип би трявало да не сте сама.Все пак не само кучета могат да ви нападнат.

  • Е. Галинова казва:

   За съжаление, Дими е прав(а), май е много по-вероятно човек да пострада от човек, отколкото от куче. Искрено се надявам да не се случва нито едното, нито другото.

 3. Здравейте,
  Напълно подкрепям Теодора Петрова!
  Искам само да попитам Е.Галинова и Дими, как точно разбрахте че от куче не може да се пострада така както от човек?!Искам да попитам също така Вие г-жи и г-да с какво точно се занимавате в тази организация „Еко равновесие“.Може би сте като всички такива псевдо организации в България, които просто успокояват, „хвърлят прах в очите на хората“ и казват че ще си свършат работата?!
  Мога да твърдя че от улично куче може да пострадаш до толкова че повече да не поискаш да излезеш, да отидеш в болница,да развиеш чуството за страх и безащитност!
  Извинявайте драги Дими – Вас хапало ли ви е куче?!Кой сте Вие да казвате на Т.Петрова че:“Вечер по принцип би трявало да не сте сама“.Навярно Вие не ходите на работа или просто си седите в кабинета и след това с автомобила си до вкъщи пред входа!?
  А Вие Е.Галинова с вашите вероятности кое е по-опасно и кое не?!Кучето или човека?!
  В крайна сметка си мисля че след като Ви има като организация би трябвало да си вършите работата, а не просто да пращате e-mail че ще свършите това и онова ,а всъщност да не правите нищо!!!!
  В интерес на истината и подадох сигнал за бездомни и агресивни кучета.И нищо не стана!Защо ли?!
  Как може в другите европейски държави хората в тези организации да си вършат работата ,а Вие – не?!?!?!

  • Е. Галинова казва:

   Здравейте, Елена,
   Наистина беше глупаво да мерим дали кучетата са по-опасни или хората.
   Друго: не сме Екоравновесие. Dogs.care.bg е гражданска инициатива.

  • Елена Сабрутева казва:

   Г-жа Е. Галинова,
   Никой тук не мери кой е по-опасен!
   Идеята е там че няма реални резултати от екоорганизациите!!!!

 4. Мила Димова казва:

  Здравейте,
  Искам да изкажа своята огромна благодарност на целият екип на Екоравновесие, че толкова бързо реагираха на моя сигнал и че ме спасиха от непрестанния ми страх, да изляза навън, заради подхвърленото до нашия блок по Коледа куче, което в „дружелюбността си“ докарваше мен и половината съседки до пълен уплах и голямо сърцебиене. Надявам се да си намери скоро осиновители. Накарахте ме да повярвам в чудесата, знам че спазвате закона, радвам се че в моя случай нещата се случиха по най-добрия начин и за двете страни. Благодаря ви от сърце, дано да няма нужда да ви се обаждам повече за подобни ситуации. Дано се променят законите и кучета по улиците значително да намалеят…

 5. Обичам кучетата казва:

  След като еко организаците не могат да се погрижат както и общините мисля че решението е очевидно колкото и неприятно да е.
  Харесвам кучета но някак си безопасноста на хората ми е по важна.Лично не ме е страх от кучета дори да са агресивни, здрав прав мъж ще се оправи, но какво да кажа за деца жени старци болни просто не в кондиция ?
  Градовете ги създаваме за да живеем в тях ние хората за наше удобство не за кучешкото.В град да те е страх да излезеш и да се разходиш заради животни ? Това е недопустимо. Колкото и да е неприятно решението на проблема и колкото и да е нехуманно много хора лично ще се разправят с бездомните кучета. Силно с надявам екоорганизаците да не са псевдо екоорганизациа а да се заемат с проблема за да бъде решен по хуманан за животните начин. Ще ми се и всички граждани които харесват кучета не по малко от мен да помогнат а не както в повечето случаи само д аутежняват проблема.

  • Е. Галинова казва:

   Здравейте, относно „Силно с надявам екоорганизаците да не са псевдо екоорганизаци, а а да се заемат с проблема за да бъде решен…“ -
   имате ли очакване за времето, какъв мислите, че е допустимия краен срок да се случи това?

 6. Георги Захариев казва:

  От изказванията на Теодора петрова и Елена Сабрутева мога да преценя, че просто не обичате животни. А хора, които не обичат животни, не обичат и хора. Бездомни кучета, за съжаление има заради хора като вас мили дами и трябва да се примирим с това. Интересно впечатление ми направи изказването на на г-жа Сабрутева „Мога да твърдя че от улично куче може да пострадаш до толкова че повече да не поискаш да излезеш, да отидеш в болница,да развиеш чуството за страх и безащитност!“ е г-жо надявам се нямате син, който да възпитате със страх в сърцето и чувство за беззащитност. Защото беззащитни са кучетата, които ги е страх от вас и за това ви лаят и нападат. Пробвайте да им подхвърлите комат хляб, парче месо…..пробвайте да приютите едно от тях….да видим дали ще заобикаляте половин квартал тогава, като си имате пазач с вас

  • Е. Галинова казва:

   @ Георги Захариев
   Не е много лесно да се превъзмогне страха от кучетата. Предполагам, че вие го нямате и затова не можете да разберете колко силен може да е у някои хора.
   Не е сигурна рецептата „Пробвайте да им подхвърлите комат хляб, парче месо“. Дали няма опасност да навреди повече, отколкото да помогне?

  • Brad Pit казва:

   Пробвай ти с хляб и месо умнико. Ако ме нападне куче: палка, нож, спрей, газов пистолет. До там ни докахарте. КАК ПРЕДИ 20 ГОДИНИ НЯМАШЕ НИТО ЕДНО КУЧЕ ПО УЛИЦИТЕ? Сега ми разправяте че ще се появи ново куче на мястото на махнатото от квартала. Как преди 20 години не се появяваше? Без коментар защото може да се получи грубо. Надявам се скоро да се изнеса от БЪЛгария и тук да останат хора от малцинствата и природозащитниците.

  • Елена Сабрутева казва:

   Г-н Захариев,
   Как така преценихте че не обичам кучета?Интересна гледна точка?
   В интерес на истина обожавам кучета и си имам едно вкъщи!
   И не г-не, нямам син!Ако имах дете бих го възпитала да обича всички животинки.
   Просто исках да изкажа тезата си за бездомните кучета,че не е нормално те да бъдат толкова много на брой в един квартал и екоорганизациите просто да казват че те не били агресивни,не са на глутници и че няма как да случи нещо ако ние хората не ги предизвикваме!?!?
   Мен лично ме ухапа улично куче преди време и изпитвам неистов ужас.А и виждаме по медиите какво се случва на деца,млади хора и възрастни!!!Чак тогава след случките се повдига въпроса за бездомните кучета и че е крайно време да има реален резултат!!!

 7. Михова казва:

  Здравейте,
  бих искала да попитам възможно ли е някоя организация да поеме кастрация на безстопанствено куче. В близост до офиса преди време подхвърлиха малко женско куче, което естествено намери партньор и се родиха 4-5. Останали са в момента две кучета, които само по нас не лаят, защото ги храним, но се притеснявам че вече са достатъчно големи за да се размножат и това означава да се събере глутница в най-скоро време.
  Какъв е начина само да се кастрират?

Отговори