Подаване на сигнал
Заявка за безплатна регистрация

Опасни ли са кучешките глисти за хората?

Нематодите Toxocara spp. и Ancylostoma spp., Uncinaria stenocephala са най-разпространените представители на кръглите червеи при кучетата. Те могат да причинят синдрома Мигрираща ларва (larva migrans) при хората. Заразяването обикновено става от почва, замърсена с изпражнения на кучета – при директен контакт през кожата с ларви или при случайно поемане през устата на ларви или яйца. В най-често описваната ситуация става дума за деца, които си играят в пясъчник или с пръст, но възрастните индивиди също не са застраховани. Основният източник на опасност са домашните кучета – застрашени са стопаните им, защото имат чест контакт с тях. Малките кученца често се заразяват с паразити още в утробата или чрез млякото, когато сучат. Възможно е малките да започнат да отделят яйца и ларви много скоро сред раждането, дори още на двуседмична възраст.
Когато яйцата на паразитите се поемат от човек, те попадат в червата, където се излюпват. Ларвите са активни и мигрират през черния дроб, белия дроб и други органи и тъкани. В зависимост от това, до кои органи достигнат, се проявяват и различните клиничните признаци. Ларвите предизвикват разрушаване на тъканта и алергичен отговор от страна на организма. При децата често могат да се наблюдават смущения в зрението и неврологични симптоми. Синдромът на кожно-мигрираща ларва се характеризира основно с прогресивен интензивен сърбеж и линеарни лезии по кожата, очертаващи движението на ларвите. Някои от ларвите могат да проникнат и по-навътре в тъканите и да предизвикат симптоми на вътрешноорганна Ларва мигранс. В някои случаи ларвите мигрират в червата и предизвикат ентерит.
Можете значително да намалите риска от заразяване с паразити, като спазвате няколко напълно лесни и познати правила:
■ Придържайте се към добра лична хигиена, старателно измиване на ръцете, особено след контакт с кучета. За малките деца –след игра в пясъчник, парк, градинка.
■ Ограничете децата от достъп до места, за които има вераятност да са замърсени с изпражнения.
■ Редовно обезпаразитявайте своите домашните любимци. Обърнете се към вереринар за разяснение и предписание на медикаменти.
■ Почиствайте изпражненията на своето куче, особено когато сте в обществена среда.

Написано от

1 коментар за “Опасни ли са кучешките глисти за хората?”

  1. д казва:

    И къде има места без кучешки изпражнения?

Отговори