Подаване на сигнал
Заявка за безплатна регистрация

Как да подам сигнал

Как да подам сигнал - ръководство

Можете да подадете сигнал чрез специализираната форма, оттук.
Илюстрация с обяснение за попълването на формата можете да видите тук.

Във формата попълвате данни за връзка с вас (име, телефон, e-mail) и данни за инцидента (район, адрес, категория).
Тези данни са задължителни, за да бъде приет сигналът. Задължителните полета са отбелязани с жълт цвят във формата.За да допринесете за бързото и ефективно решаване на случая, можете да направите нещо повече:
■ да посочите мястото на картата,
■ да приложите снимки,
■ да допълнете заглавие и описание.

Ето списък от всички действия:
1. Име. Напишете своето име и фамилия в полето най-горе.
2. Е-mail. Въведете e-mail за връзка с вас. На този адрес ще получавате информация за развитието на случая.
3. Телефон. Въдедете телефон за връзка с вас. Възможно е натоварените с решаването на случая да ви потърсят за допълнителна или уточняваща информация.
4. Район. Изберете района на инцидента от падащото меню.
5. Място. Въведете адрес на инцидента – квартал, улица, номер. За ориентир изберете най-близкия до произшествието пощенски адрес. Внимание! Попълва се адреса на инцидента, а не адреса, на който живеете!
6. Категория. Посочете категорията на инцидента. От падащато меню изберете: Агресивни кучета, Болни кучета, Бездомни кучета, Домашни кучета, За кастриране, Ухапване. От категорията зависи характера и спешността на действията след сигнала. Важно е да бъдете коректни, когато посочвате категорията! Ако подадете неверен сигнал, ще изместите решаването на друг, наистина тежък или спешен случай!
7. Карта. На картата отбележете мястото на инцидента. Поставете червения маркер, като кликнете с мишката върху мястото. Ако искате да коригирате мястото, просто кликнете отново, върху новото място. За да приближите или отдалечите картата, използвайте бутоните „+“ и „-“ в горния й ляв ъгъл. За да местите видимото поле на картата, използвайте стелките в кръгчето в горния й ляв ъгъл. Отбелязването върху картата не е задължително за подаването на сигнала, но е много полезно за доброто и бързо изпълнение на действията.
8. Заглавие. В „Заглавие“ напишете с едно изречение най-важното за инцидента. Заглавието не е задължително и няма да отмени приемането на сигнала, но с него можете да улесните приемането и обработването му.
9. Описание. В полето „Описание“ напишете в свободен текст подробности за инцидента, например часа и датата, описание на кучетата, факти за поведението им,подробности за точното място на инцидента, допълнителни данни за връзка с Вас и др. Описанието не е задължително и няма да отмени приемането на сигнала, но ще услесни правилните действия.
10. Снимки. Прилагане на снимка става чрез бутона „Избор на файл“. Чрез него можете да изберете файл от своя компютър, който да приложите – като илюстрация за инцидента. В най-добрия случай това може да е снимка на кучето. Тя много ще улесни идентификацията му и, съответно, правилното решаване на случая. След като изберете файл, написнете бутона „Прикачи“. За да приложите повече от един файл, повторете действието. Списъкът от приложени файлове ще виждате в полето „Преглед“.
11. Изпращане. Когато сте готови с въвеждането на данните, натиснете бутона „Подай сигнал“.Ако промените решението си да подадете сигнал, натиснете „Откажи“.

Написано от

29 коментари за “Как да подам сигнал”

 1. Калоян Асенов казва:

  Хубав сайт…..и до там. Чудя се като служители към кое министерство сте прикрепени? Като работно време , в петък до колко часа работите? Чуствате ли се удволетворени от работата която извършвате? Как оценявате своята работа като полза за обществото? Освен в София къде другаде можете да сте полезни? Какво е съотношението оперативен персонал/администрация ? Коя е службата която оценява вашата работа? На кого сте подчинени пряко? Случва ли се да работите извънредно и кога? Документирате ли вашите дейности и процентно каква е вашата ефективност на база получени сигнали? Кой опредея преоритетите на вашата служба и имате ли програма? Ако има до каква степен тя е изпълнена и в рамките на какъв срок? Чисто стратегически имате ли план за действие в близко бъдеще? Къде се поставяте спрямо колегите си в ЕС? Мисля че това са интересни теми.

  • НУТИ казва:

   А защо след няколкото наши официални писма от зимата, освен телефонните разговори, глудницата от 11-13 кучета с идно ново новородено продължават да пребивават в училищният ни двор? В нашето училище има 400 деца и реално толкова месеци вие не решавате проблемът? За какво получавате пари? За да умре още един човек или дете от кучета и вие да водите статистика,така ли?….Утре ще се свържем с вас, а след общуването ще се извършва чрез медиите. Достатачъно толерантни бяхме съм вас за си свършите работата толкова месеци, а вие какво???Утре вас или вашето дете ще нахапят и убият.София или друг град е ГРАД, а не джунгла от преди векове! Утре ви чакаме в училище да решите проблемът, за който официално сте информирани от зимата и не реагирате. Иначе очаквайте БТВ, както и други институции да проверят работата ви спрямо едно училище и децата ни. Вие решавате как ще процедираме!!!!

  • Е. Галинова казва:

   @ НУТИ
   Може би трябва да насочите думите си към ОП Екоравновесие, http://www.ecoravnovesie.com.
   Dogs.care.bg може да ви помогне сигналът да стигне до общинското предприятие така, че то да свърши неотменно задълженията си. Моля, кликнете върху големия надпис „Подайте сигнал“ горе в сайта.
   Безстопанствени кучета в училище е недопустимо. Всъщност, и за домашни кучета е забранено.

 2. Е. Галинова казва:

  @ Калоян Асенов
  Благодаря за хубавите думи. Този сайт не е „прикрепен“ към никого, той е гражданска инициатива. Целта му е да допринесе за решаване на проблемите с кучетата в София. Да помогне на хората да подават сигнали за инциденти и проблеми, и това да става бързо, точно към отговорната институция и заедно с полезната информация. При тези условия институциите действат по-ефективно по сигналите, а гражданите получават обратна информация. Малка стъпка, но в правилна посока и, надяваме се, полезна.

 3. Христина казва:

  Целта му е да допринесе за решаване на проблемите с кучетата в София……….защо само София,тя ли е България има и други градове в който има изобилие от бездомни кучета,например Пазарджик и региона.

  • Е. Галинова казва:

   Проблемът с кучетата не е само софийски, бездомни кучета има навсякъде, уви. Защо само София? Ето пример: Столична община и Екоравновесие приеха да използват системата за подаване на сигнали от граждани. Тя работи добре и има ясно измерима полза от нея. Ако смятате, че ще е полезна и в Пазарджик, трябва да убедите местните власти.

 4. Даниела казва:

  Хубав сайт и формуляр, но до там само. Аз за да подам сигнал за едни кучета прости, трябва да си дам личните данни. Това едва ли го има някъде! Че и да ги снимам и незнам си какво……инцидент да има…. Че те ако са изяли някого вече ще е късно за сигнали………. Целта не е ли да се предотвратят тези работи………. От тая бюрокрация печелят само кучетата…………… За съжаление…………………..На всичкото отгаре в с. Калипетрово /Силистренско /има кучкарник, но не функционира…………………

 5. Кристина Чоканова казва:

  Уважаема Г-це / Г-жо Галинова,

  как мога да информирам за бездомни кучета, които не са много агресивни ( често лаят и понягога се спускат след човек с куче), но живеят пред входа на блока, в който живея и аз. Благодарение на това, че една госпожа ги храни, броят им нараства постоянно, бяха 2 бр., сега са 5-6 бр. Нямам нищо против животните по принцип, аз самата съм гледала в дома си 3 кучета, които починаха от старост, но не съм съгласна да се отглеждат бездомни кучета пред входа, да лаят денонощно и да се събират на глутници, и наоколо да е УЖАСНА мърсотия. Съмнявам се, че кучетата са обезпарзитени и безопасни от здравна гледна точка. Подадох сигнал в Екоравновесие и помолих да ги приберат, но без резултат. Моля, посъветвайте ме какво да направя за да се вземат мерки и кучетата да бъдат прибрани.

 6. Разговор със служител от Екоравновесие:
  -Здравейте, за подаване на сигнал се обаждам. Тук в Люлин 6 пред блока ни има глутница кучета 6 – 7 на брой, големи, охранени , не са агресовни но жияеят на детската площадка. Какво може да се направи?
  - Много работа имаме в момента и не можем да обработим всички сигнали, но там в Люлин всичките кучета са маркирани. Вижте ги, това означава че са обезпаразитени. То обикновенно бабите се грижат за тях.
  - Да са живи и здрави бабите, вие как мислите ще не е ли малко притеснително все пак деца, кучета, баби и др. на детската площадка. Да стискаме палци нищо да не се случи.
  - Приюта е заплнен, сега се строи нов. Нищо не може да се направи.
  -Ще чакаме тогава, приятен ден!

  Мисля, че сравнително точно възпроизведох разговора ми със служителката от Екоравновесие, психологически се почуствах по-добре. Май всички ние които се опитваме да си подредим къщичката имаме нужда от психолог. Успех на Екоравновесие , поредната безсилно-безмислена организация в България. Аз вече не харесвам кучетата заради вас мили „кучкари“ . След като не можете да се възпитате сами себе си, защо мислите че може да възпитавате животно. Тук бих предложил доста мерки за ограничаване на възможностите на граждани да имат възможност да се сдобият с четриного или друго животно, но мисля че е безсмислено. Успех на фабриката за розови очила и на нейните собственици, добър държавен бизнес без начало и край. Чудесен занаят, пробвайте и в други страни но мисля че тук сте най-добре. Прост народ-слаба държава, къде видя държава бе? – скоро ме попита някой, и той с психологически проблеми…………

 7. lex2012 казва:

  Искаме да ви попитаме във връзка с улично куче черно на цвят което лае непрекъснато.Собственика му живее в кооперация на ул.Дъбница 7 в кв.Дървеница.Защо се уплашихте от едно черно куче собственик на 24/25 годишен пикльо син на полицай?С какво той е по-важен от жителите на въпросното, куче, което лае и сутрин и вечер и вдига ужасен шум.Нападателн ое и когато минават коли и автомобили лае срещу тях.Имаме информация, че е нападало наши съседи.Недоволни съседи-След подаване на оплакване срещу занемарени улично-домашни кучета некрастрирани.Без наишник.

 8. Бисера Станева казва:

  Зле ви е системата! Има проблем между общинските структори и контрола – не може да казвате, че хората безотговорно изхвърлят животни и в същото време да не следите какво се случва на регламентираните, стопанисвани от общината, тържища за животни!!! Вече 3-та година наблюдавам как всяка събота след т.нар. „животински пазар“ в района около парк Заимов се изхвърлят животни – кучета, котета и дори кокошки… защото не са се продали.

 9. На 12.12.2012 в 21.15 ч в двора на 145 училище в Младост 1А бе пусната глутница от 10 огромни кучета. Те деориентирано и бавно обиколиха двора на училището и излезнаха от него и поеха към спирката на метрото. Моля да се вземат мерки. Това се случва за втори път през последните 3 месеца.
  И тогава кучетата бяха пуснати в двора на училището.

 10. Юлиан казва:

  Преди почти година подадох сигнал за глутница кучета в Младост-2. Тогава служителят от Екоравновесие ми обясни,че кучетата били прекалено малки (3-4 месечни) за да бъдат „обработени“. Освен очевидния факт,че кучетата не са се „излюпили“,в момента същите тези „малки“ кучета имат свое поколение. В крайна сметка,ефекта от подадения сигнал е нулев,с изключение на факта,че някое си е оправдал заплатата с една безсмислена разходка.

  • Е. Галинова казва:

   Наистина, ако кучето много малко, не може да бъде кастрирано, причините са медицински. Все пак, ако подадете сигнал от dogs.care.bg, той се превръща в задача за Екоравновесие и предприятието е длъжно да направи, каквото правилата изискват. Моля, кликнете тук: http://goo.gl/SSN0J

 11. К Цанков казва:

  Аз карам колело но пред Централни Софийски Гробища постоянно има едни кучета които лаят и нападат мен и колегите ВЕЛОСИПЕДИСТИ!!!Така може да стане някое ПТП .Моля направете нещо

  • Е. Галинова казва:

   Здравейте, К. Цанков, предлагам ви да подадете сигнал чрез специализираната форма – кликнете тук: http://goo.gl/SSN0J или върху големия банер „Подайте сигнал“ горе под главата на сайта.
   Явно движещите се велосипеди са много предизвикателни за кучетата. Колеги-колоездачи обсъждаха как се справят с проблема, тук: http://goo.gl/kJhqe. Ще сме ви благодарни, ако споделите своя опит.

 12. Радослава Тодорова казва:

  Аз работя в една складова база в Орландовци до Центр. гробища.
  Именно благодарение на „Екоравновесие“ популацията на бездомни кучета в нашия район намаля. С тяхна помощ бяха кастрирани всички кучета ( макар че нашето желание беше да ги приберат и да не ги връщат отново ), но те ни отговориха че нямат право и всеки път връщаха кастрираните кучета. Тяхната популация тук от самосебе си намаля.Отговаряха на всеки един мой сигнал изпратен през ел. поща и изпращаха екип до 3 дни. Може би съм единствения човек , но аз наистина мисля че тези хора си вършат работата.
  Благодаря.

 13. Фаворитка казва:

  След подаден от мен сигнал за поредния случай, при който глутница безстопанствени и особено агресивни кучета в ж.к. Младост-3 нападат преминаващ човек, най-напред получих следното уведомление:

  „Съобщаваме Ви, че във връзка със сигнал с входящ номер 26168/12.03.2013г. предстои екип на ОП Екоравновесие да посети мястото, посочено в сигнала. Посещението е планирано за 14.03.2013г.
  Възможно е да Ви потърсим по телефона (посоченият при подаването на сигнала), за да помолим за уточняваща информация или съдействие.“

  На следния ден ми писаха следното: „Във връзка с Ваша жалба постъпила в ОП „Екоравновесие” с вх.№ 26168/12.03.2013г. относно наличие на агресивно куче в района на ул. „Д-р Атанас Москов“, Ви уведомявам за следното: Екип на предприятието беше изпратен за проверка в района на ул. „Д-р Атанас Москов“ на 14.03.2013г., при която служителите ни не са установили наличие на безстопанствени кучета.“

  Бихте ли ме посъветвали какво да правя сега?

  Аз ли трябва да отида да ги изловя?

  Защо оперативната група не ме е потърсила за съдействие? Нали затова ми искат телефонния номер, за да ми се обадят, ако случайно не забележат кучетата?

  Какво са правили хората от екипа, че не са забелязали кучетата? Къде са гледали? Същия ден – 14 март – на няколко пъти преминах покрай посоченото в подадения от мен сигнал място и върпосните кучета си лежаха и си се разхождаха, и се спускаха по хората, и изобщо, държаха се като господари, както обикновено.

  Какво мога да направя, за да защитя мен и моето семейство? След като от тази служба ми се подиграват, трябва ли сама да търся начин да евтаназирам (тровя?) агресивните кучета, да ги обстрелвам като в сафари, да ида да ги заснема и да пратя записа на вашата служба, за да докажа, че кучетата съществуват и аз не халюцинирам, да търся начини да викам телевизионни екипи или какво?

  Вероятно ще ме посъветвате да подам нов сигнал. Имате ли намерение обаче този път да си свършите работата или по-скоро смятате отново да ми се подиграете?

  И не на последно място бих искала да попитам защо и-мейлите, които получавам, особено последният, не са подписани? Защо от мен се искат име, фамилия, телефонен номер и адрес, а в отговор получавам анонимни и-мейли? Кой носи отговорността за тези и-мейли (и респективно за действията на службата)? Кой е този (име и фамилия), който ми пише „уведомявам ви, че не е установено наличие на безстопанствени кучета“?

  • Е. Галинова казва:

   Ако екипът не е намерил кучетата, може би Екоравновесие ще планира второ посещение на мястото. Можете да поискате информация от тях какво смятат да правят. За да не стане объркване, кажете им входящия номер на сигнала.
   Да тровите и обстрелвате бездомните кучета – това е ужасна идея, моля, недейте.

 14. Никола Герасимов казва:

  Бих искал да подам сигнал относно адрес в гр. София, квартал „Княжево“ чрез интернет за няколко агресивни кучета пуснати на улицата от арогантни стопани живущи в къща с двор за да им пазели колите. Но това няма как да стане защото в специализираната форма са дадени адреси по квартали в шаблон, а в шаблона не фигурира кв. „Княжево“. Моля ви отговорете ми Княжево не ли квартал от София и защо не фигурира в специализираната форма?

  • Е. Галинова казва:

   Да се пускат домашни кучета по улиците е наказуемо. Важи и за улиците на Княжево, разбира се.
   И за Княжево можете да подадете сигнал оттук. Нещо повече, можете да отбележите на картата дори точно коя е къщата или мястото. От зеления банер „Подайте сигнал“ горе. Поставете курсора на мишката върху картата, можете да местите във всички посоки, да отдалечавате или приближавате. Мястото се отбелязва, като кликнете върху него. Ако желаете, вижте по-подробно описание как става:
   http://dogs.care.bg/wp-content/uploads/2012/06/Dogs_How-to-signal.pdf

 15. Любомир Тошев казва:

  Радвам се че се опитвате да подобрите нещата, но за мен е изключително трудно да разбера защо Екоравновесие не прибира кучетата за постянно, а ги връща на местата от където са ги взели. За мен това е необяснимо явление, и трябва наредбите по които работят да се променят.

  • Е. Галинова казва:

   Здравейте, наистина, такива са наредбите.
   Но и прибирането „доживот“ надали ще свърши работа. Нови бездомни кучета се появяват, защото хората изхвърлят своите домашни любимци и тяхното потомство. Те просто ще заемат освободените територии…

 16. Мари казва:

  Здравейте.От много време насам комшийските кучета-ротвайлери,два на брой,постоянно са на улицата,всяват страх и налитат на минувачи.Правихме многократни забележки и молехме собственика да вземе мерки,да си стегне оградите или други мерки да вземе,зада си стоят в двора тези кучета,но уви,нито приема а напротив става агресивен.Кажете ми как и по какъв начин можем да подадем сигнал,и в същото време да си останем анонимни,все пак ни е страх а знаем в БГ как стават нещата-оплачи се,и после ще си сърбаш попарата.Хем стах,хем страх от стопанина…..

  • Е. Галинова казва:

   Здравейте, сигнализирайте Столичен инспекторат!

 17. Вили Станоева казва:

  Изумена съм от бързата реакцията на екипите Ви. Наистина не очаквах, че сигналът ще бъде обработен толкова бързо и кучетата взети за кастрация още на следващата сутрин, след подаването на сигнала. Смятам, че подобно отношение към животните и хората заслужава едно голямо БРАВО!

  • Е. Галинова казва:

   Приятно е да чуеш добра дума! Комплиментът е за Екоравновесие

 18. Симона казва:

  Здравейте,

  след подаден от мен сигнал за 4 агресивни бездомни кучета, служителите на Екоравновесие посетили адреса и установили че кучетата били маркирани от Общината и съответно не можело нищо да направят. Освен това за много агресивни кучета се смятали такива дето едва ли не редовно разкъсват на парчета някой минувач.
  Моля за съвет какво можем да направим, при положение че въпросните кучета продължават да са агресивни и да лаят денонощно??? Предлагате да си ги оставим така и да чакаме да разкъсат някого, за да се сетим да предприемем сами мерки ли?

  • Е. Галинова казва:

   Здравейте, не бива да предприемате мерки на своя глава. По-добре е отново да се обърнете към Екоравновесие.
   В какво се изразява агресията на тези кучета?

Отговори